úterý 16. června 2015

ŽIVOT VE STÍNU NENÍ ŽIVOT

Ahoj, jmenuji se Kamil a vůbec, za žádnou cenu, prostě ne a ne a ne jsem nechtěl poznat svůj stín. Stín se ve mně vztyčil až po temeno hlavy a naplnil mne odporem: Fuj, to nechci. To musím odmítnout. To ke mně nepatří. 

Ten pocit je naprosto autentický, "spravedlivý," silný a přesvědčivý. Brání se totiž ta část vás sama, kterou jste do teď na sobě potlačovali a tak ji zametli kamsi dovnitř. A na ten tmavý pytel napsali: Chraň mě silným pocitem odporu, kdyby se tě někdo dotkl.

Nechce se mi jet, vyplnil jsem sice formulář, ale pak se na to snažil zapomenout. Volají mi organizátoři. Poprvé jsem ve vlaku a hovor ve mne vzbudí jen nevoli. Stín naplno bojuje v rámci svého programu o svou existenci. Druhý telefon zase nic nemění, je den před seminářem. Poslouchám, jaký je jeho program, sice vnitřně cítím nějaké spojení, ale celou tu dobu je sluchátko obsazenou "stínovým" hlasem, který to vše odsuzuje a odmítá. 

Jsem na boso a na něco šlápnu. Počkejte - řeknu do telefonu a skloním se k zemi. Je to figurka rozbitého bojovníka, je ho polovic, má utržené ruce a nohy. Polije mne horko. 

Některé synchronicity doslova nenávidím. Jsou to ty nejléčivější. 


Foto:autor
Nechám muže ještě chvíli hovořit a pak hlesnu - já tam zítra budu. 

Obratem dorazí ještě propozice a udělá se mi zle. Ke všemu, co tam je, mám odpor. Stín používá všechnu sílu, aby mne zastavil a mohl si žít ve mně dál. 

To je druhý nejdůležitější moment. První byl ten, že se spustil onen neuvěřitelný inteligentní nástroj, který nás vede tam, kde máme být. Kde je náš největší prospěch a růst. Synchronicita na správném místě ve správný čas - pod mými prsty v trávě se právě ocitá rozbitý bojovník a zasahuje do mého osudu. 

A v ten moment je nutné se překonat. Být vyšší než svůj stín.

Jít za synchronicitou je cesta ze stínu. 

Seminář se jmenuje Temný eros a základem je zde přijmout svou syrovou hrubou sílu a nebát se prozkoumat a přijmout své temnější stránky. Je o uzdravení bojovníka. 

Nikdy jsem nebyl na opravdu tantrickém semináři, to jest, že odložíte veškerý oděv a začnete se dotýkat těch nejzákladnějších hranic, které ve vás rodina a společnost pečlivě vybudovala. 

Všechno ve vás křičí, že je něco špatně a tím hlasem je všechno to pokrytectví nás samotných. Doslova pokrytectví, jako pokrývat, skrývat, uchovávat ve tmě. 

A tak tomu můžeme říkat démoni. 

Co je vaším démonem?

Je to žárlivost? Je to závist? Strach?

A kam je projektujete? 

Vytáčejí vás uprchlíci? Je třeba se nějak před nimi chránit? A proč?

Co přesně vám vezmou a jak vás konkrétně ohrožují? 

Udělejte si to jako cvičení. 

Kdo je ochoten se setkat s nějakým svým démonem, o kterém si není vědom, může postupovat takto:

Udělejte si na příjemném místě v bytě ve dvojici malý chráněný prostor se svíčkou. Sedíte na zemi oproti sobě, pozdravte se navzájem, chyťte za ruce či se ukloňte.Tohle je sváteční chvíle a vy jste dvě dokonalé, soucítící bytosti. 

Jeden je svědek, dává vám svou přítomností tichou podporu, druhý bude hledat svůj stín, svého démona. 

Svědek si pak kousek odsedne a nechá své místo volné. Pro váš stín.

Pozvěte v imaginaci svého démona před sebe, nechte ho vytanout jako postavu před vámi a prohlédněte si ho. Možná váš vjem bude "visuální," možná se vám v hlavě jen objeví slova - jsem sobecký. 

Zeptejte se ho, jaké jsou jeho potřeby, co právě v tuto chvíli potřebuje?

(Pro živější prožitek je možné vstát a udělat skutečný krok do svého stínu, pozvat ho dovnitř a nechat ho mluvit vašimi ústy.)

Můžete dostat zprávu, že máte být razantnější, asertivnější, že máte otevřít své srdce či neodkládat věci (život) na zítřek. A začít konečně žít svůj život. 

Poté vystupte ze svého démona, vraťte se na své místo a nabídněte mu přátelství. Měli byste ho dokázat obejmout. To je moment prosvětlení stínu. Zmenší se nebo úplně zmizí. Pokud to zatím nelze, můžete si představit, že držíte v ruce světelný meč vašeho vědomí a rozetnout ho. 

Svědek je tu s vámi, věnuje vám láskyplnou podporu a s klidnou myslí vše zaznamenává. 

Objeví se jen takový stín, který jste ochotní zpracovat. Může se stát, že se vám jen potvrdí jen to, co už o sobě víte. Neodkládejte svůj stín stále do stínu, vzniká pak temnota. 

Je to kruté, ale pak jste to vy sami, kdo je nositelem tmy a její zástupce na tomto světě. Ale myslíte to dobře. Chráníte své blízké, svůj svět a své hodnoty.

Mluvíš moc nahlas! Nekřič, buď zticha, to se nedělá! 
Co tady běháš jako pominutý?
Já nevím, já tyto knihy nějak fakt nemusím. 
Ty cikány bych nějak reguloval.
Panebože, jak zastavíme ty uprchlíky, co nás chtějí zničit?
Rychle se obleč, než tě někdo uvidí nahého!
To je strašné, co tam ten zpěvák vyváděl, hotová Sodoma Gomora. 

Nikdy jsem nezažil tolik svobody a láskyplné atmosféry přijetí jako v tantrickém kruhu. 

SVOBODA A SEBEPŘIJETÍ. 

Cesta z vinny k nevinnosti, ze studu do potěšení, od trestu k sebepotvrzení.

Je s podivem, kolik lidí roztáčí své vrchní čakry, meditují, napínají svou intuici, modlí se, hrají si na anděly a potlačují čakry spodní, od kterých to všechno ale začíná.

Nelze to přeskočit. Nelze si jen malovat andělská křídla. 


Foto:autor
Někde v bocích jsou ještě jedna. Křídla draka, křídla, která se umí prudce bít, vášnivě se milovat, s vervou se ohnat po protivníkovi a hrubě zařvat, když je třeba. Ta křídla jsou černá, šupinatá, bojíme se jich, přesto jsou naše. Mají obrovskou sílu a ta se nejčastěji projevuje jako síla sexuální.  

Bojíme se jich tak moc, že jsme to zakódovali do DNA naší kultury, je to součást našeho povědomí. 

Proto se můžete "zbláznit," když se jich začnete dotýkat. 

Přece všechny ty příběhy o poražených dracích a ubitých nestvůrách...

Ano, jsou jen vyjádřením strachu ze "spodního" proudu. Ze Země (a že ta zvláště dostává na frak), z jejích elementů, z jakéhosi pekla. 

František Lízna, křesťanský kněz to říká takto:

Všiml jsem si, že jste tu pouť šel v botách DEVIL, to vám přijde vhodné?

A jak jinak bych toho ďábla asi měl rozchodit?

A tak až vám náš společný křesťanský základ začne namlouvat, že je něco špatné, nevhodné, tmavé a mělo by se to zničit nebo aspoň potlačit, dejte tomu napřed chvilku. 

Kdo ví, čí a jaké barvy je to hlas. 
_____________________________________________________________

"Jakkoli hluboce poznáme svět, 
vždy bude obsahovat denní i noční stranu."

J. W. Goethe


Newton tvrdí, že tma je nepřítomností světla. Goethe, že tma je rovnocenným protipólem světla a neustále spolu reagují. 

Všechny barvy tohoto světa vznikají různým smícháním světla a tmy. Proč zůstávat jen ve světlejší škále? 

Týká se všech mužů, ženy na všech stupních dominují naší výchově, ale jejich energie je jiná, nemohou udělit dítěti syrovou mužskou sílu. 

Naopak přirozeně ji potlačují, okřikují ji, bojí se jí. Je to jejich stín. I ony si jednoho dne budou muset přiznat svou divokou vášnivou nespoutanou podstatu. 

Malý test:

Je krásné, když dovedete napsat poetický vzkaz ženě (muži) a oslavovat hloubku jejích/jeho očí, ale stejně dobré je se do nich podívat a říci: Chci tě ošukat. 


Reagujete odmítavě na agresivní hudbu? Vida, odmítáte "vibrace" agresivity samotné. Určitá míra agresivity je zdravá. Sami jste produktem té nejagresivnější spermie ze všech. A jaký máte názor na box?


Ustupujete ženě/muži? Abyste se nehádali, protože si zakládáte na tom, jak je váš vztah harmonický? Protože VY byste s partnerem takhle nejednali?


Neublížili byste nikomu a vegetariánství je jedinou spásou tohoto světa?


To všechno vede k jedinému bodu, jste bez "dark side," jste tak světlí, že je to tak trochu na blití. 

Pánbůh s vámi. 

A s námi ostatními všichni ďáblové:)

P.S.: Tento blog věnuji "strašné" bohyni Kálí

P.S. 2:




Komentáře

Žádné komentáře:

Okomentovat